Sådan laver du Powerfulde præsentationer 2:7

Sådan laver du Powerfulde præsentationer 2:7

Powerfulde præsentationer 2:7

 

En kunde spørg mig, om jeg kan holde et foredrag til deres personaledag. Emnet er: Hvordan tryllebinder man et publikum. Da jeg nogenlunde samtidig får den spændende opgave at hjælpe en kendt dansker med hans kommende TedTalk, sætter det en mindre lavine i gang. Hvordan tryllebinder vi et publikum? Findes der en opskrift et sted derude? Den komplete guide? Kræver det et bestemt udseende? Og vigtigst af alt: Kan alle lære det? Jeg er dykket ned i bøger fra nær og fjern, søger i al min egen erfaring fra teatret, retorikken og adfærdspsykologien og har set uendelig mange TedTalks. Værsgo’, her er resultatet:

Syv trin til powerfulde præsentationer der tryllebinder.

 

# 2:7 VED DU HVORFOR?

 

Velkommen til trin 2 i min guide til Powerfulde Præsentationer der tryllebinder. Fik du ikke læst trin 1? Tryk her. Jeg kan løfte sløret for, at det handler om en gave. Hænger du på til nederst i indlægget, får du endnu en gave af mig. 

Så går vi igang.

Inden du kaster dig over dine argumenter, saftige historier, sigende eksempler eller øver dit kropsprog skal du stille dig selv ét afgørende spørgsmål.

Men inden jeg stiller spørgsmålet, vil jeg høre, om du kender Cicero? 

Cicero levede i det gamle Rom i årerne 106 – 43 f.v.t. Cicero var, for nu at sige det mildt, mere aktiv end de fleste med titler som: Orator, politisk teoretiker, jurist, advokat, filosof, digter, politiker og militærmand. Stikker du næsen frem og mener noget for 2.500 år siden, ender det ofte med, at du får hugget hovedet af. Og det fik den stakkels Cicero da også som 63-årig. Men den historie må vi tage en anden gang. Når jeg nævner Cicero her, er det fordi han er manden bag verdens første kommunikationsmodel; Den retoriske Pentagon. 

Cicero udviklede Pentagonen som talerens værktøj til at danne sig et overblik over talesituationen. 

To af modellens fem centrale punkter er: 

  1. det retoriske problem og
  2. formålet.

 

Så springer vi 2.500 år frem i tiden til i dag. Simon Sinek, en af de helt store ledelses-guruer, har skrevet bøger om det afgørende og vigtigte WHY, der skiller fiaskoer fra successer. 

Simon spørger: Hvordan forklarer vi, når ting ikke går som forventet? Eller bedre, hvordan forklarer vi firmaer, brands og personers succes trods alle odds? 

Hvordan er Apple mere innovative end deres konkurrenter? Apple er bare et computerfirma, med adgang til de samme talenter og medier som andre computerfimaer. Hvorfor var det Martin Luther King, der løb med opmærksomheden. Han var ikke den eneste borgerrettighedsforkæmper. Og hvorfor er Gretha Thunberg blevet en af de mest indflydelsesrige stemmer i klimakampen? Hun er bestemt ikke den første, der peger på temperaturstigninger og CO2.

Det viser sig, at der er et mønster, der binder de succesfulde sammen. Om det så er computerprodukter, borgerrettigheder eller klimakampe, der er temaet – eller politik og rettigheder i det gamle Rom, for den sags skyld – så tænker, handler og kommunikerer de på samme måde. . 

Hvorfor? 

Simon Sinek har udviklet en simpel men kraftfuld model til inspirerende lederskab, der starter med en gylden cirkel og spørgsmålet “Hvorfor?” i centrum af cirklen. Dette “Hvorfor” svarer til Ciceros to punkter; Det retoriske problem og formålet. 

Alle kan forklare, hvad de laver. Sko for eksempel. Eller kurser, for mit vedkommende. De fleste kan også forklare, hvordan. Materialer, metoder, koncepter etc. Men meget, meget få kan forklare og fortælle HVORFOR de gør, som de gør. Når jeg skriver HVORFOR, taler jeg ikke om økonomisk overskud. Det er og bliver et resultat. Med HVORFOR taler jeg om din grund til at tale, din tro og hvad du gerne vil opnå med din tale.  

Og derfor lyder spørgsmålet du ALTID skal stille dig selv før du taler: 

HVORFOR FINDER JEG DET NØDVENDIGT AT TALE OM DETTE?

Publikummer bliver overbevist og inspireret af HVORFOR vi gør, som vi gør. Af en sag, en tro, en drøm. 

Apples Why er, at de vil ændre og udfordre måden vi tænker teknologi på, de vil udfordre status quo. Martin Luther King havde en drøm. Publikum kom og så hans tale, fordi det også var deres drøm. Og Gretha Thunberg har rejst sig og taget ordet, fordi jorden brænder. Hun er stærk i troen, og intet er så overbevisende som en stærk tro, et stærkt engagement. 

Så næste gang du har ordet – det kan være til et bestyrelsesmøde, et ledermøde, et fredagsmøde – så stil dig selv dette spørgsmål: 

Hvorfor er denne sag så vigtig eller så spændende, at mine tilhører skal bruge tid på det? 

Tre gode råd om det stærke HVORFOR: 

  • Hvad motiverer dig til at tage ordet? Hvorfor er det vigtigt? Lav to minutters brainstorm, hvor du skriver alt ned der falder dig ind. Udvælg de stærkeste gode grunde, og fold dem ud. 
  • Et stærkt HVORFOR kan være alt muligt forskelligt. Det kan f.eks. være                                                                                      En chance der bør gribes                                                                                                                                                                             Et problem der skal løses                                                                                                                                                                           En trussel du reagerer på                                                                                                                                                                             Et rygte der svirer                                                                                                                                                                                            En ulykke der skal tages ansvar for                                                                                                                                                          En drøm eller en vision  

  • Knyt din grund og dit formål til publikum. Du kan ikke tvinge nogen til at lære eller lytte ved at mase dine pointer ned i halsen på dem. Byg din tale op sted-by-step ved at bruge eksempler, billeder og koncepter som publikum allerede kender. Overbevis dem om, at dette er et vigtigt tema/emne, ved at knytte det til deres virkelighed og hverdag.  Du kan kun lave verden om, hvis du får andre med på vognen. 

 

Cicero og Simon Sinek er adskilt af 2.500 år. Begge understreger nødvendigheden af, at kende sit HVORFOR. Begge mænd ved, at der ligger inspirerende, overbevisende kræfter i den stærke grund og det stærke formål. Lad det være drivkraften i dit engagement. 

Til slut en gave til dig: 

Se Simon Sinek’s populære TedTalk om det afgørende WHY, der forklarer forskellen på succes og fiasko. 

Jeg ønsker dig den bedste dag. Har du noget på hjerte? Del det med os andre. At dele er at give en gave 🙂 

(Fik du ikke læst om det første trin? Tryk her og læs om den gave, du skal give publikum.)

De varmeste hilsner

Christina Rittig Falkberg

Christina Rittig Falkberg
christina@falkberg.com
No Comments

Post A Comment

Vil du gerne vide mere om hvordan du med ord, krop og stemme tryllebinder og fastholder folks opmærksomhed?

Få gratis, forskningsbaseret viden om mennesker og øg din sociale gennemslagskraft

Tak for din tilmelding!